Finom kávésságok
2006.06.19. 09:08
Kávézni jó. Sõt, nagyon jó. De a kávé nem csak italnak, hanem süteményben is finom. Ha egy kicsit nassolni támadna kedvük: íme néhány receptecske...
Finom kávésságok
Kávézni jó. Sõt, nagyon jó. De a kávé nem csak italnak, hanem süteményben is finom. Ha egy kicsit nassolni támadna kedvük: íme néhány receptecske...
Kávépuding Fél liter tejet felforralunk egy evõkanál instant kávéval, hozzáadunk 12 dkg cukrot. 4 tojást villával felverünk és folytonosan kevergetve hozzáadjuk a tejhez. Porcelán vagy üvegtálba öntjük, amit vízzeltelt tepsibe helyezve sütõben fél óráig sütjük. Lehûtve tálaljuk.
Kávés finomság 3 tojássárgáját és 15 dkg cukrot habosra keverünk, hozzáadunk 15 dkg lágy vajat és 3-4 kanál erõs kávét. 25-30 darab babapiskótát áztassunk meg kissé 1 csésze kávéban, majd egy üvegtál alját béleljükki az piskótákkal. Most egy réteg krém következik, majd megint piskóta, amíg a készlet tart. A tetejéta maradék krémmel és néhány kávészemmel díszíthetjük. Tálalásig tegyük hûvös helyre.
Kávékrém-torta 32 deka lisztet, 1 csomag sütõport, 5 deka vajat, 8 deka cukrot, 1 egész tojást 2 evõkanál erõs feketekávéval és 1/2 pohár tejjel eldolgozunk, azután tepsibe nyomkodjuk a tésztát - legalább kettõre lesz szükség - és megsütjük. A két tortalapot félbevágjuk és az immár négy rétegeta következõ töltelékkel töltjük meg. 10 dkg cukrot 2 tojássárgával habosra keverünk, 2 evõkanál lisztet adunk hozzá, majd 4 deci tejjel és 2 kanál instant kávéval gõzön sûrûre fõzzük. Kihûlésig keverjük, majd 15 deka habosra kikevert vajat habarunk hozzá. A töltelék egy részét félretesszük és az összeállított tortát azzal vonjuk be.
Kávéfelfújt mokkakrémmel 6 kiflit apróra vágunk, és 3 deci erõs feketekávé, 2 csomag vaníliás cukor és 1 dl tej keverékévelleöntjük, majd 1/4 óráig állni hagyunk. Azután az egészet elkeverjük. 3 tojás sárgáját habarjuk bele egyenként egy-egy kanál porcukorral, legvégül a 3 tojás keményre vert habját adjuk hozzá. Olvasztott vajjal megkent formába öntjük, tetejére egy kevés vajat teszünk és 20 percig sütjük.Melegen, porcukorral meghintve szolgáljuk fel.
Kávés-mazsolás szeletek 3 tojás sárgáját 20 dkg cukorral habosra keverünk, hozzáadunk 1 teáskanál instant kávét, 5 dkg mazsolát és 5 dkg apróra vágott diót, 12 dkg lisztet, végül a 3 tojás felvert habját. Vajazott, lisztezett õzgerinc formába öntjük és szép világosra sütjük. A kisült tésztát kendõbe csavarjuk, és közvetlenül tálalás elõtt felszeleteljük, vaníliás cukorral meghintjük. Fagylalthoz kissé kiszárítva, kávéhoz, kakaóhoz, tejhez vagy teához frissen kínáljuk.
|