Kávékoktélok
2006.06.19. 09:07
A kávé igen sokféle italnak alap- vagy ízesítőanyaga. A következőkben bemutatunk néhány alkoholmentes és alkalomtartalmú kávéitalt. A feketekávét mindig forrón kell fogyasztani, hidegen csak akkor, ha a recept hűtést ír elő.
Kávékoktélok
A kávé igen sokféle italnak alap- vagy ízesítőanyaga. A következőkben bemutatunk néhány alkoholmentes és alkalomtartalmú kávéitalt. A feketekávét mindig forrón kell fogyasztani, hidegen csak akkor, ha a recept hűtést ír elő.
Café Liegeois Egy csésze enyhén cukrozott, erős feketekávét nyers tejszínnel és két kanál kávéfagylalttal elkeverünk. Kevés jeget adunk hozzá, a tetejét tejszíhabbal díszitjük.
Kaisermelange vagyis császárkeverék Egy csésze erős feketében elkeverünk egy tojás sárgáját, majd egy kevés fahéjjal ízesítjük.
Argentín kávé 1 liter vízben 25-30 gramm kávét felfőzünk, leszűrjük és lehűtjük. Tálaláskor csészénként egyujjnyi konyakot vagy rumot öntünk hozzá.
Café Royal Egy előre megmelegített kanálba kockacukrot teszünk, konyakot öntünk rá és meggyújtjuk, és azonnal - a még égő cukros alkoholt - egy dupla feketébe csepegtetjük úgy, hogy a kávéban még egy pár pillanatig égjen.
Irish coffee Nagy, előmelegített poharakba langyos whiskyt öntünk, kevés cukrot teszünk hozzá. A forró kávét nagyon óvatosan, úgy öntjük rá, hogy a whiskyvel ne keveredjen. Tetejét tejszínnel díszítjük. Ennek az italnak az az érdekessége, hogy forrón és szívószállal fogyasztjuk, a jól lehűtött tejszínhabon keresztül. Legkellemesebb, ha személyenként egy dupla feketéből, 2 kávéskanál porcukrot, 1 cl whiskyt és 2 kanál tejszínhabot használunk.
Kávélikőr 1 liter tiszta szeszben elkeverünk 20 dkg darált kávét és egy kevés vaníliát, majd lezárt üvegben 9 napon át érleljük. Naponta egyszer-kétszer felrázzuk, majd a 10. napon leszűrjük, és hozzáöntünk 4 dl friss, forralatlan tejet, 8 dl vizet és másfél kiló porcukrot. 5 napig ismét lezárva tartjuk, naponta rázogatjuk, majd finom szűrőpapíron átszűrjük. Sötét, átlátszó, illatos likőrt kapunk.
Londoni köd Erős feketekávét, vaníliafagylaltot és whiskyt keverünk össze egyenlő arányban. Ez egy erős feketéhez számítva 1 gombóc fagylaltot és 5 cl whiskyt jelent...
|