Variációk halra
2006.06.19. 09:07
A hal roppant egészséges étel. Ásványi anyagokban, valamint B-vitaminban is gazdag. Sok fajtája filézve kapható. Könnyen és gyorsan elkészíthető - majonézes mártással, párolt káposztán, mogyoróvajban vagy éppen bazsalikomos panírban.
Variációk halra
A hal roppant egészséges étel. Ásványi anyagokban, valamint B-vitaminban is gazdag. Sok fajtája filézve kapható. Könnyen és gyorsan elkészíthető - majonézes mártással, párolt káposztán, mogyoróvajban vagy éppen bazsalikomos panírban.
Halrudacskák majonézes mártással
Hozzávalók: 20 dkg tejszín, 15 dkg joghurt, 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál mustár, só, cukor, bors, 3 keményre főzött tojás, 15 dkg savanyú uborka, 10 dkg hagyma, 1 csomag metélőhagyma, 80 dkg sügérfilé, 2 teáskanál pirospaprika (édes), 3 evőkanál citromlé, 10 dkg liszt, 2 tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 2 dl olaj
Elkészítése: - A tejszínt, a joghurtot, a majonézt és a mustárt jól összekeverjük. Sóval, egy kis cukorral és borssal ízesítjük. A főtt tojásokat megpucoljuk és felszeleteljük, a savanyú uborkát kis kockákra vágjuk, a hagymát megtisztítjuk és felkockázzuk, a metélőhagymát felaprítjuk. Az összes hozzávalót a szószhoz keverjük. - A halfilét 3-4 cm-es csíkokra vágjuk, sóval, borssal, paprikával és egy kis citromlével ízesítjük. A halat először lisztben megforgatjuk, egy kicsit kiklopfoljuk majd a felvert tojásba mártjuk és zsemlemorzsában megforgatjuk. - Az olajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk, a halrudacskákat beletesszük és 8-10 perc alatt megsütjük
Tápérték adagonként: 983 kcal, 59 g fehérje, 55 g zsír, 63 g szénhidrát 983 kcal Elkészítési idő: 40 perc |
|
Fogas párolt káposztán
Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 8 dkg cukor, 6 dkg vaj, só, bors, 1 teáskanál szárított majoranna, 1 dl calvados, 3,5 dl zöldségalaplé, 30 dkg alma, 2,5 dl tejszín, 80 dkg fogas, 5 evőkanál olaj, 8 db majorannaág.
Elkészítése: - A savanyú káposztát jól kinyomkodjuk. A cukrot egy serpenyőben világosbarnára megpirítjuk (karamellizáljuk), hozzákeverjük a vajat, majd a káposztát. Sóval, borssal és majorannával ízesítjük, majd megpároljuk. - Calvadosszal és a zöldségalaplével felöntjük, és lefedve 15 percen át főzzük. Az almákat elnegyedeljük, kimagozzuk és felszeleteljük. Az almaszeleteket és a tejszínt a káposztához adjuk, és fedő nélkül 10 percig főzzük. - A fogasszeleteket 8 darabra vágjuk. Éles késsel a bőrét több helyen bevágjuk, sóval és borssal fűszerezzük. Az olajat egy serpenyőben felhevítjük, és a fogast a bőrös oldalán 6 percen át sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalát további 4 percen át sütjük. - A káposztát tányérokra helyezzük, rátesszük az elkészült fogast, és megtisztított majorannával díszítjük.
Lepényhal mogyoróvajban
Hozzávalók: 20 dkg saláta, 4 evőkanál almaecet, 5 evőkanál fehérbor, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál méz, 4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál mogyoróolaj, só, bors, 8 szelet baconszalonna, 60 dkg lepényhalfilé, 40 g vaj, 80 g mogyoró, fél csomag apróra vágott petrezselyem.
Elkészítése: - A salátát megmossuk és lecsepegtetjük. Az almaecetet összekeverjük 2 evőkanál fehérborral, mustárral, mézzel, olíva- és mogyoróolajjal, sózzuk borsozzuk. - A baconszalonnát hosszában vékony csíkokra vágjuk, hideg serpenyőbe tesszük, 3-4 percig hevítjük és ropogósra sütjük. Ha kész, kivesszük, és papírtörlőre fektetve a felesleges zsírt leitatjuk róla. A lepényhalfilét a szalonnából kisült forró zsírban mindkét oldalán 3-4 perc alatt átsütjük, majd kivesszük a serpenyőből. - Serpenyőbben felolvasztjuk a vajat, és az apróra vágott petrezselyemmel, valamint a mogyoródarabokkal együtt felhevítjük. Felöntjük 3 evőkanál fehérborral, és felforraljuk, sózzuk borsozzuk. - A salátát az ecetes mártással összekeverjük és tányérra helyezzük. A halszeleteket a salátára tesszük, és a petrezselymes, mogyorós vajjal meglocsoljuk. Hozzáadjuk a baconcsíkokat, és tálaljuk. Bagettet kínálhatunk hozzá.
Sügér bazsalikomos panírban
Hozzávalók: 10 dkg paradicsom, 2 evőkanál sürített paradicsom, 1 gerezd fokhagyma fokhagymaprésen átnyomva, 4 evőkanál olívaolaj, 2 teáskanál provence-i fűszerkeverék, 1 evőkanál cukor, só, bors, 2 tojás, fél csomag apróra vágott bazsalikom, 50 ml ásványvíz, 5 dkg reszelt parmezánsajt, 6 dkg liszt, 80 dkg sügérfilé, 3 evőkanál citromlé, 1 evőkanál étkezési keményítő, 2 dl olaj
Elkészítése: - A paradicsomkonzervet a folyadékkal együtt, valamint a sűrített paradicsommal, fokhagymával, olívaolajjal, a provence-i fűszerrel, cukorral, sóval és borssal jól összekeverjük és 15 percig fedő nélkül főzzük. - A tojásokat a bazsalikommal pürésítjük, ásványvizet, parmezánt és lisztet adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk, és így egyfajta nyers tésztát készítünk belőle. A halfiléket 5 cm-es darabokra vágjuk és citromlével, sóval és borssal ízesítjük, valamint megszórjuk az étkezési keményítővel. - Az olajat serpenyőben felhevítjük, majd egy villával a halfiléket megemelve a nyers tésztában megforgatjuk, és a serpenyőben 5-6 perc alatt készre sütjük, közben egyszer megfordítjuk.
|